De er overalt. Men legger du merke til dem?

Før du har gått hjemmefra på morgenen har du allerede sett dem flere ganger. Når du setter på kaffen, heller melk i glasset, smører brødskiver og når du kaster søppelposen i dunken på vei til skole eller jobb.

 

Kasteøyeblikket; de sekundene hvor du tar valget om du skal sortere – eller ikke. Et øyeblikk vi alle har stått i, hvor det er lett å bli usikker på hvordan noe skal kildesorteres. Da kan du se etter Sorteringsmerkene – de finnes (nesten) overalt. På potetgullposen, syltetøyglasset og melkekartongen finner du merket som gir deg hjelpen du trenger, ofte med en kort hjelpetekst slik at det blir lett å sortere i riktig dunk.

 

Legg merke til merkene

Plastemballasje er lilla, glassemballasje lysegrønt, metallemballasje grått og papir er blått. Hvert materiale har sin egen farge som gjør dem lett å kjenne igjen, gir god lesbarhet og gjør det enklere å se hva som skal hvor. De samme merkene som du finner på emballasjen, finner du også på søppeldunker hjemme, på skolen og på arbeidsplasser over hele landet.

 

– Sorteringsmerkene er laget for å gjøre kildesortering enklere for alle. Når du får samme merke på det du sorterer og der du kaster, vet du alltid hvor du skal sortere hva. Når du er i tvil, kan du alltid søke og få svaret på Sortere.no, sier Thomas Haneborg, Daglig leder.

 

Lett å bli litt bedre til å kildesortere

Sorteringsmerkene gjør det enklere å sortere riktig. Finn Sorteringsmerket på emballasjen og du har svaret i hånden allerede. Besøk sortere.no om det er noe mer du lurer på. Her kan du søke etter det du lurer på og få raskt svar på spørsmål som hvor ren emballasjen skal være eller hva du gjør med blandingsemballasje.

 

Kontaktpersoner:

 

Du har kanskje svaret i hånden allerede? Sorteringsmerkene gjør det enklere å sortere riktig. Foto: Herman Ekendahl-Dreyer for LOOP

De samme merkene du finner på emballasjen, finner du også på søppeldunkene. Foto: Herman Ekendahl-Dreyer for LOOP

 

Om Indre Østfold Renovasjon

Indre Østfold Renovasjon IKS er et interkommunalt selskap eid av kommunene Indre Østfold, Marker og Skiptvet.

Selskapet ble etablert i 1975 som et interkommunalt samarbeid mellom Askim og Spydeberg kommune. Kommunene Eidsberg, Trøgstad, Hobøl og Skiptvet ble med i samarbeidet og Marker ble med som siste eierkommune fra 1990.

Etter kommunesammenslåingen til Indre Østfold kommune i 2020 er det i dag kommunene Indre Østfold, Marker og Skiptvet som eier IØR.

Vår primæroppgave er å ivareta den praktiske gjennomføringen av kommunenes ansvar knyttet til håndtering av husholdningsavfall, samt innsamling og behandling av avfall fra kommunale virksomheter.

-Vi drifter to gjenvinningsstasjoner, en på Stegen i Askim og en i Marker kommune.

-Vi er ansvarlig for drift av deponiet på Stegen i Askim.

I våre eierkommuner betjener vi i overkant av 22.000 husholdningsabonnenter og ca. 2.000 hytteabonnenter (fritidsboliger).

Vi har om lag 30 ansatte og omsetter for vel 85 millioner kroner.

IØR er 100% eier av Retura Østfold AS.

 

Retura Østfold AS sørger for det lokale næringslivets behov for innsamling og behandling av næringsavfall.

 

Om Sorteringsmerkene

Sorteringsmerker er den nasjonale merkeordningen for kildesortering.

En harmonisert farge- og merkebruk gjør det enkelt å kildesortere hjemme, på jobben og i offentlige rom. Sorteringsmerkene brukes på alt fra emballasje, avfallsbeholdere hjemme, på arbeidsplasser og på gjenvinningsstasjoner.

 

LOOP – Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning har ansvar for og driver Sorteringsmerkene.

 

Om Sortere

Sortere hjelper folk og bedrifter til å sortere mer, og gir gode råd om hvordan vi kan skape mindre avfall. Sortere drives av LOOP i samarbeid med aktører over hele landet. I Sortere-databasen samles informasjon fra alle landets kommunale og private renovasjons- og avfallsselskap som gjør det mulig å få riktig sorteringssvar uansett hvor i landet du befinner deg. Returselskap, som har ansvar for innsamling og gjenvinning, bidrar til å sikre at informasjon på Sortere er korrekt. Vi samarbeider med forskere, organisasjoner, offentlige virksomheter, bedrifter og andre aktører som har samme mål som oss. I samarbeid jobber vi best for å ta vare på ressursene våre.