Vinner fra Skiptvet

Det lønner seg å delta i Returkartonglotteriet

Vinner fra Skiptvet

Drikkekartonger kan være god butikk. I alle fall har det vært det for Nina-Helen Langeland som nylig ble trukket ut som vinner i Returkartonglotteriet, og får nå en premie på 10 000 kroner. Lykkeloddet hadde hun laget av tomme drikkekartonger og levert til Indre Østfold Renovasjon.
Siden 1997 har alle som skyller, bretter og stapper drikkekartonger samtidig deltatt i Returkartonglotteriet, som administreres av Grønt Punkt Norge. Hvert år trekkes det ut hele 124 vinnere som deler en pott på 1,6 millioner kroner.

Denne gangen var det Nina-Helen Langeland fra Skiptvet som vant 10 000 kroner. «Det er jo kjempehyggelig å vinne. Jeg leverer drikkekartonger innimellom, og det er flott å få noen ekstra kroner nå til jul. Det kommer alltids godt med, spesielt når man har familie.»

Bruker 720 millioner drikkekartonger i året

IØR er ansvarlig for innsamlingsordningene i Indre Østfold, og er glade for å være med å belønne flinke kildesorterere. Dette er helt klart en hyggelig del av jobben. De som er flinke til å sortere og leverer inn kartongene sine, kan bli belønnet for miljøinnsatsen som vi ser her.
I Norge forbruker vi om lag 714 millioner drikkekartonger hvert år, viser tall fra Grønt Punkt Norge. Det betyr at hver nordmann må kvitte seg med cirka 140 kartonger årlig. Omkring 70 prosent av befolkningen oppgir at de benytter seg av returordningene for gjenvinning av drikkekartonger. Og noen av disse følger eksempelet til Nina-Helen og gjør kartongene om til lodd i Returkartonglotteriet.

Nyhet fra 2017

Nytt i 2017 er at hver enkel kartong er et lodd. Skyll kartongen, press den flat og skriv navn og telefonnummer på den du vil skal vinne. For å være med i trekningen om kr. 100.000,- må du fortsatt skylle, brette og stappe minst seks drikkekartonger i en syvende til en kubbe. Korker og lokk kan henge utenfor. Skriv navn og telefonnummer på kubben. For skolemelk-kartonger gjelder fire kartonger oppi den femte. Kubbene er også med i trekningene om 10.000 kroner. Dette er viktig å passe på når du leverer til Returlotteriet.

Dette er Returkartonglotteriet

  • Alle kan delta og vinne i lotteriet – privatpersoner eller organisasjoner, skoler, barnehager, idrettslag og liknende. Hvert år deles det ut premier for til sammen Dette er fordelt på 120 premier på 10.000 kroner og 4 premier på 100.000 kroner.
  • Seks tomme og skylte drikkekartonger brettes ned i en åpen drikkekartong. Dette utgjør en ”kubbe”. Korker og lokk kan godt henge utenfor. For skolemelk-kartonger gjelder fire tomme kartonger i den femte.
  • Deltager skriver navn og telefonnummer på den de vil skal vinne på ”kubben” og leverer denne i den kommunale innsamlingsordningen. Da har man ett lodd.
  • Kubber trekkes på 84 forskjellige steder spredd over hele landet. Her trekkes det mellom 1 og 7 kubber avhengig av innbyggertall, til sammen maks 188 hvert kvartal. Disse kubbene går videre til nasjonal trekning.

Visste du at…

  • Utsortert drikkekartong presses til baller og selges til papirfabrikker
  • Kartongene kvernes opp og tilsettes vann. Papirfibrene renses, tromles og presses og blir til nye papp- og papirprodukter med minimalt bruk av kjemikalier
  • Papiret brukes blant annet til nye kartonger.
  • Innsamlingsmålet for drikkekartonger er så høy gjenvinningsgrad som mulig for på denne måten å redusere miljøavgiften.