Vinner av Returkartonglotteriet

1. trekning 2020

Vinner av Returkartonglotteriet

Emilio Alvarenga ble nylig trukket ut som vinner i Returkartonglotteriet, og kan nå feire en premie på kr 10.000,-. Lykkekubben ga nemlig en premie på kr 10.000,-.

Emilio Alvarenga har skyllet, stappet og brettet en stund, og innsatsen stopper nok ikke på grunn av premieutdelingen. Emilio er nemlig klar på at det er miljøet som er den virkelige vinneren. Det er alltid en glede å ringe vinnere av Returkartonglotteriet, og Emilio var ikke noe unntak som ble kjempeglad. «Pengene kommer godt med, og hele familien ble kjempeglad. Barna mine har ofte lurt på hvorfor jeg bretter og stapper melkekartonger. Nå kan jeg fortelle at dem at det kan det bli penger av. Jeg har også fortalt bla. venner og familie om at jeg har vunnet i Returkartonglotteriet. De har blitt overrasket, for de trodde nemlig at det var det slutt på for lenge siden. Nå håper jeg at det gir ringvirkninger og at det er flere som starter med å levere kubber/kartonger.

Det gjenvinnes så mye som 12.000 tonn drikkekartong per år, og legger du disse etter hverandre kommer du tur/retur Lindesnes-Nordkapp 20 ganger. Returkartonglotteriet har eksistert siden 1997, og gjennom alle disse årene har det norske folket deltatt iherdig gjennom konseptet ‘skyll, brett og stapp’. Hvert år trekkes det ut hele 124 vinnere som deler en pott på 1,6 millioner kroner. Nå kan du også delta med enkeltkartonger.

Bruker over 600 millioner drikkekartonger i året

Det var blant kartongene samlet inn av Indre Østfold Renovasjon at den heldige vinneren ble trukket ut. Selskapet er ansvarlig for innsamlingsordningene i kommunen, og er glade for å være med på å belønne flinke kildesortere.

– Dette er helt klart en hyggelig del av jobben. Både organisasjoner, bedrifter og privatpersoner som er flinke til å sortere og levere inn kartongene sine kan bli belønnet for miljøinnsatsen, sier Ann-Hilde Frøne Stenberg fra Indre Østfold Renovasjon.

Miljøet som den virkelige vinneren

– Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk skyller, bretter, og leverer inn kartonger, forteller Gunnar Moen som er ansvarlig for Returkartonglotteriet i Grønt Punkt Norge.
Grønt Punkt Norge sikrer og administrerer finansieringen av returordninger for drikkekartong. Gjenvinning av drikkekartong senker også avgiften som er lagt på drikkevareemballasje, noe som i praksis betyr at prisen blir lavere for forbrukeren. Men det aller viktigste er naturligvis å gjenvinne for miljøets skyld.
– Drikkekartonger er laget av såkalt jomfruelig fiber. Det vil si at det er første gang dette materialet er i bruk. Derfor kan fibrene i en innlevert drikkekartong ha opptil sju-åtte liv framfor seg som for eksempel som pizzakartong eller Cornflakes-esker, sier Moen.

Dette er Returkartonglotteriet

Alle kan delta og vinne i lotteriet – privatpersoner, bedrifter eller organisasjoner, skoler, barnehager, idrettslag og lignende.
Hvert år deles det ut premier for til sammen 1,6 millioner kroner. Dette er fordelt på 120 premier på 10 000 kroner, og 4 premier på 100 000 kroner.
Enkeltkartonger kan være med i trekningen om 10.000 kroner. Husk også at alle type drikkekartonger kan delta (ikke kun melkekartonger).
For å vinne 100.000 kroner må et lodd bestå av minimum seks tomme og skylte drikkekartonger som brettes ned i den syvende drikkekartongen. Dette utgjør en kubbe. For skolemelkkartonger gjelder fire tomme kartonger i den femte.
Deltager skriver navn og telefonnummer på den de vil skal vinne på kartongen, og leverer denne i den kommunale innsamlingsordningen. Da har man ett lodd. For å se hvor du skal levere, se http://sortere.no
Kartonger trekkes fra 84 forskjellige steder i hele landet. Her trekkes det mellom 1 og 7 kubber/enkeltkartonger avhengig av innbyggertall, til sammen maks 188 hvert kvartal. Disse kubbene/enkeltkartongene går videre til nasjonal trekning.
Flere opplysninger og lotteriregler finner du på http://grontpunkt.no

Visste du at…

Utsortert drikkekartong presses til baller og selges til papirfabrikker.
Kartongene kvernes opp og tilsettes vann. Papirfibrene renses, tromles og presses og blir til nye papp- og papirprodukter med minimalt bruk av kjemikalier.
Innsamlingsmålet for drikkekartonger er å oppnå så høy gjenvinningsgrad som mulig for å redusere miljøavgiften.