Tekstilavfall i Indre Østfold, Marker og Skiptvet kommuner

Nye krav til utsortering av tekstilavfall for husholdninger

Alle krav til utsortering av avfall er basert på et tett samarbeid med innbyggerne. Det er faktisk nettopp innbyggerne som har krav på seg til å kildesortere eget avfall[1] og det er IØR som skal sørge for innsamlingen og at avfallet blir korrekt håndtert etter at dere har lagt det i korrekt avfallsbeholder[2]. Tekstilavfallet som skal utsortere skal fra 01. januar 2025 skal leveres på gjenvinningsstasjonene eller til ombruk. IØR vil i en periode vurdere mengdene, og om tekstiler på sikt skal bli en del renovasjonsløsningen.

Mindre restavfall

Kildesortering går ut på å redusere restavfallsmengden slik at verdifulle ressurser kan brukes på nytt. Kunder av IØR produserer 11700 tonn avfall som hentes i avfallsbeholdere tilknyttet boliger. Dette utgjør ca. 450 kg pr husholdning, eller 214 kg pr innbygger i 2023.

Dette omfatter glass- og metallemballasje, papp, papir og kartong, matavfall, plastemballasje og restavfall.

Restavfall alene utgjør rett over halvparten av det innsamlede avfallet; 6165 tonn

Avfallshåndtering koster

IØR driver til selvkost. Det innebærer at alle kostnader, og inntekter, forbundet med tjenesten skal finansieres via renovasjonsgebyret. IØR kan ikke ta ut utbytte og ved evt overskudd skal dette komme innbyggerne til gode.

Ser man bort i fra det åpenbare med transportkostnader, personell, drift mv. er det forbundet både inntekter og kostnader med avfallshåndteringen. Jo mer du kildesorterer plastemballasje, glass- og metallemballasje og papp, papir og kartong jo større inntekter får IØR. Dette er avfallstyper som kjøpes og selges på åpent marked.

Restavfall og matavfall er avfallstyper som det kun medfører kostnader å behandle. Det er pr dags dato ikke klart om tekstilavfall vil medføre kostnader eller inntekter. Det som derimot er klart, er at å redusere restavfallsmengden vil redusere kostnader.

I tillegg til kostnader for behandlingen legges det på avgifter fra staten. For å forbrenne ett tonn restavfall tilkommer det avgift på ca. 490,-

Dine penger brennes

Det er over 184 tonn tekstilavfall i restavfallet (ca. 3%) innsamlet av IØR. Dette innebærer at verdifulle resurser brennes unødvendig. Enkelt omregnet brennes det tekstiler for over 220,000,-. Det vil si; dine penger brennes.

Denne artikkelen omfatter tekstilavfall. Men kildesortering av alle avfallstyper vil gi samme gevinst. For matavfall er tallene skremmende høye. Ca. 29% av restavfallet er matavfall (1788 tonn), og gjør vi samme overslaget som for tekstilavfall brennes det unødvendig avfall for ca. 2,125,000,-. Igjen; Dette er dine penger.

Eksemplene over er to av mange. Vi har ikke snakket om inntekter knyttet til andre avfallstyper eller alt som leveres på gjenvinningsstasjonene.

Kildesortering lønner seg. Mest for miljøet, men også for din egen lommebok.

[1] Renovasjonsforskriftens § 5.1 2. ledd

[2] Renovasjonsforskriftens §§ 4.1 og 4.5