Hva skal du gjøre med ødelagte tekstiler?
Fra og med 2025 er det innført et nytt regelverk i Norge som pålegger kommuner og husholdninger å sortere tekstiler separat fra restavfallet. Dette er en del av et nasjonalt initiativ for å redusere miljøbelastningen fra tekstilavfall og øke gjenbruk og resirkulering.
Hvorfor er det viktig å sortere tekstiler?
Tekstiler som havner i restavfallet blir ofte brent sammen med annet avfall, noe som fører til økte klimagassutslipp og sløsing med ressurser. Mange tekstiler, selv ødelagte, kan gjenbrukes, repareres eller resirkuleres til nye materialer.
Hvordan sortere ødelagte klær riktig?
- Reparer hvis mulig
Før du kaster klær, vurder om de kan repareres. Mange småhull, revner eller manglende knapper kan enkelt fikses. - Gjenbruk kreativt
Ødelagte klær kan ofte brukes på nytt på kreative måter, for eksempel som rengjøringskluter, hobbyprosjekter eller isolasjonsmateriale. - Lever til godkjente innsamlingspunkter
Sjekk hvor disse finnes, og sørg for å levere klærne der. Dette er f.eks. innsamlingstårn fra Frelsesarmeen eller Kirkens Bymisjon. Dette gjelder også klær som er slitte eller ødelagte. Selv tekstiler med flekker eller hull kan brukes til resirkulering. - Unngå å kaste i restavfall
Legg aldri tekstiler i restavfallet. Med det nye regelverket vil tekstilavfall som sorteres feil kunne føre til unødvendige kostnader for avfallshåndtering og miljøbelastning.
Hva skjer med tekstilene du leverer?
De innsamlede tekstilene blir sortert i ulike kategorier. Klær som fortsatt kan brukes, blir sendt til gjenbruk, ofte via veldedighetsorganisasjoner. Ødelagte tekstiler kan bli resirkulert til materialer for nye produkter som isolasjon, fyllmaterialer eller til og med nye tekstiler.
Husk: Ved å følge det nye regelverket bidrar du til å redusere miljøbelastningen, fremme sirkulærøkonomi og skape en mer bærekraftig fremtid. Ta vare på klærne dine – selv når de er ødelagte!