Levere ekstra sekk med avfall til renovatøren? Slik forklarer IØR-sjefen tredobling av pris (artikkel fra Smaalenene Avis) - Nyheter - Indre Østfold Renovasjon Skip to content

Levere ekstra sekk med avfall til renovatøren? Slik forklarer IØR-sjefen tredobling av pris (artikkel fra Smaalenene Avis)

Thomas Haneborg forteller at det er en naturlig årsak til at disse avfallssekkene har tredoblet seg i pris. Foto: Johan Patrick Bredesen

«Du har kanskje merket at prisene på avfallssekker har økt hos Indre Østfold renovasjon etter nyttår? Det er det en naturlig grunn til sier IØR-leder Thomas Haneborg.

– Det er enkelt og greit fordi prisen må være lik den kostnaden vi har på å hente sekkene, sier Thomas Haneborg hos Indre Østfold renovasjon.

Tredoblet prisen

Sekkene Haneborg snakker om er de blå avfallssekker man kan kjøpe for å legge ekstra restavfall i, for deretter å sette ut disse ved de vanlige avfallsdunkene. Før nyttår kostet det 20 kroner per sekk, men etter nyttår ble prisen tredoblet til 60 kroner per sekk.

– De har ikke vært prisjustert på veldig mange år, og nå har det gått oss såpass mye i minus de siste årene at vi måtte følge med på prisjusteringer på denne tjenesten også. Det er ikke sekken som koster penger alene, det er tjenesten med ekstra henting som ikke har vært regulert, sier Haneborg.

Et av de andre argumentene Haneborg peker på er at de også ønsker å ha så lite restavfall som mulig, og ser på det å øke prisen på avfallssekker som en måte å gjøre folk mer observante når det kommer til kildesortering. Mindre restavfall vil gi reduserte kostnader for IØR og reduserte utslipp fra forbrenning

– I tillegg har vi også gjort det slik at hvis man kjøper sekkene hos oss på Stegen kan man kjøpe enkeltsekker, i stedet for å måtte kjøpe en tipakning med avfallssekker, sier Haneborg.

Dyrere å levere avfall

Renovasjonssjefen forteller at prisen for å levere avfall på gjenvinningsstasjonen har økt med 50 prosent, fra 1 krone kiloen til 1,5 krone kiloen. I tillegg vil det være en minstepris på 50 kroner for å levere avfall.

– Hva er grunnen til at det koster penger å levere avfall på gjenvinningsstasjonen i Indre Østfold, mens det ikke koster noe andre steder?

– Det er ikke så enkelt som det. Vi hører det argumentet med at det er gratis å levere i Oslo kommune for eksempel. Der kan du levere avfall gratis 20 ganger i løpet av året, men til gjengjeld har de et renovasjonsgebyr som er godt over 1.000 kroner dyrere i året enn her, sier Haneborg, før han fortsetter.

– Vi har altså en prismodell der det er forurenseren som betaler. Så dersom du ikke har behov for å levere avfall på gjenvinningsstasjonen, så skal du slippe å betale for det over renovasjonsgebyret.»

Artikkel publisert i Smaalenene Avis 27. januar 2023