Unngå lukt fra matavfallet

Tips og triks for å unngå besøk av fluer og larver

Unngå lukt fra matavfallet

Sommer og varme kan bety at det begynner å lukte av matavfallet, men det finnes en rekke tips som kan hjelpe. Nedbrytningsprosessen for matavfall går mye raskere i varmen – dette kan føre til vond lukt og besøk av fluer og larver.

Fuktighet og varme er to av de viktigste grunnene til at matavfall begynner å lukte. Heldigvis er det enkle grep man kan gjøre. Hvis du passer på at beholderen står i skyggen og at dunkene er ventilert, er mye gjort.

  • Matavfall lukter etter noen dager, så all mat du ikke spiser opp, vil kunne bli et lukteproblem. Derfor er det best og ikke kjøpe eller lage mer enn du faktisk spiser.
  • Sorter ut alt matavfall. Da har du bare en beholder hvor det kan bli et luktproblem.
  • Kast gjerne brukt tørkepapir og brukte servietter (uten såpe) i matavfallet. De vil suge til seg fuktighet. Det samme gjør tørre brødskalker.
  • La den grønne kurven til matavfall stå uten lokk. Det vil føre til mindre lukt fra matavfallet.
  • Bytt posen til matavfall ofte og knyt godt igjen så ingenting renner ut. Er du bekymret for om posen holder, bruk gjerne dobbel pose.
  • Vask beholderne regelmessig. Spesielt i beholderne til mat- og restavfall kan det bli mye søl, og det lukter sterkt om det får ligge lenge. Bruk gjerne salmiakk i vaskevannet og spyl godt. Pass på at beholderen får tørke helt. Sett den gjerne opp-ned og la den renne av seg før du tar den i bruk.
  • Etter at den har tørket kan du bruke vanlig husholdningseddik, 7% og litt gammelt avispapir el. tørkepapir. Krøll avispapiret sammen i en ball, hell litt eddik på den, og legg den nederst i søppelposen. Eddik har nemlig en unik evne til å nøytralisere lukt. Det lukter eddik i starten, men snart gir dette seg, og søpla lukter – ingenting.
  • Hvis matavfall som suppe eller lignende er veldig vått, kan du helle det i en brennbar beholder, f.eks. en melkekartong. Denne kaster du så i restavfallet.
  • Har du mye fiskeavfall bør dette pakkes inn i avispapir før det kastes.

Vi oppfordrer alle som har bekymringer m.h.t hygiene å skifte ut kildesorteringsskapet med en tett plastbeholder.  Dette er gratis, og vi har informert mye om dette via flere kanaler.
Ta kontakt med oss via mail eller tlf. sentralbord 69887950.