Slik får du et supert system

Slik får du et supert system

Har du et godt system, så går kildesorteringen av seg selv.

Gode vaner starter med et godt system, der alle typer avfall har sin plass. Det er enklere enn du tror.

 

Få et enkelt system

Start med å finne fem bokser du kan kildesortere i.

Du trenger:

  • en til papir
  • en til glass- og metallemballasje
  • en til plastemballasje
  • en til matavfall, om din kommune har utsortering av det
  • en boks til vanlig restavfall

Ikea, Jernia og Clas Ohlson er blant leverandørene som selger mange, ulike løsninger for avfallshåndtering. Noen er integrert i kjøkkeninnredningen, andre kan man kjøpe separat.

LETT TILGJENGELIG: Har du ikke plass til alle avfallsbeholderne i kjøkkenskapene, så kan du sette en eller flere beholdere ved enden av kjøkkenbenken. Det er best å plassere beholdere der avfallet oppstår, så blir du ikke fristet til å kaste ting feil. Har du en stor dunk til papir på kjøkkenet, så er det lett for alle å kaste alt fra små kvitteringer til større esker riktig sted. Foto: Produsenten

 

Slik gjør du

Plasser boksene lett tilgjengelig der avfallet oppstår. Det kan være i skapene under kjøkkenbenken eller i en stor kjøkkenskuff. Har du liten plass, velger du små bokser, et eksempel på dette er boksene du får kjøpt fra kildeboksen.no. Jernia og Clas Ohlson er også blant leverandørene som tilbyr plassbesparende sett for kildesortering som passer inn i et 60 cm bredt servantskap. I dag finnes det mange funksjonelle og estetiske kildesorteringsløsninger, også for små boliger.

SPESIALTILPASSET: De fleste kjøkkenleverandører selger løsninger for kildesortering som er skreddersydd til kjøkkeninnredningen de selger. Denne innredningen er fra Strai Kjøkken. Foto: Strai

 

En beholder til elektronikk

Både elektronikk og farlig avfall inneholder miljøgifter. Avfall som inneholder miljøfarlige stoffer kan føre til alvorlige skader på mennesker og miljø dersom det ikke behandles forsvarlig. Ha et fast sted der du samler opp og oppbevarer alt du har liggende av elektrisk eller elektronisk avfall.  Du kan levere det inn i en butikk som selger tilsvarende produkt, levere det det Miljøbilen eller ta det med Stegen gjenvinningsstasjon i Askim. Da blir 90 % av materialene gjenvunnet og farlige stoffer håndtert forsvarlig. Det kan være smart å oppbevare dette i en kurv med hanker, så kan du lett ta det med deg når du skal levere det fra deg. Les mer om farlig avfall her.

FÅR PLASS UNDER VASKEN: Løsninger som denne får du plass til i et standard servantskap på 60 x 60 cm. Her får du beholdere for restavfall, plastemballasje, og matavfall. Du får også plass til en ekstra dunk til f.eks. glass- og metallemballasje. Denne løsningen har de blant annet hos Clas Ohlson og Jernia. Foto: Clas Ohlson

 

Handlenett til lyspærer, panteflasker og batterier

Batterier og lyspærer kan du levere inn på matbutikken. Det kan være smart å oppbevare dette avfallet i et handlenett som henger i gangen, slik at du lett kan ta det med deg på vei til matbutikken. Da har du også noe å ha matvarene i når du skal hjem. Et handlenett eller lignende er også et smart sted å oppbevare tomme panteflasker som skal pantes på matbutikken. Det gir en god følelse å få levert avfallet til riktig sted. Har du beholdere som er lette å bære med seg, så går det lekende lett.

SMARTE KLISTREMERKER: Merk beholdere med selvklebende etiketter, så blir det er lett for familie og besøkende å se hva som skal sorteres hvor. Disse heter Dalliden og er fra Ikea. Foto: Ikea

 

Tenk alternativt

Når det gjelder systemer, er det ikke alltid nødvendig å tenke avfallsdunker. Alternative løsninger kan fungere like godt. Bruk det du har av oppbevaringsmuligheter.  En hylle i et skoskap kan for eksempel fungere fint til panteflasker. Har du lite plass i skuffer og skap kan du plassere avfallet i pene bokser og kurver rett på gulvet, eller i pene handlenett hengende fra kroker og knagger. Det viktigste er at du lager et system og at alt får sin plass. Da blir du raskt en racer på kildesortering.

ALT HAR SIN PLASS: De fleste møbler og bokser for oppbevaring kan passe til kildesortering. Vær kreativ og velg noe som kan passer for deg og dine rutiner. Her du ikke skapplass, så kan du plassere avfallet i pene bokser og kurver rett på gulvet. Foto: Ikea.